Tulisijan nuohous
Varaa aika tulisijojen nuohoukseen:
Meiltä saat aina asiantuntevaa palvelua
Puhdistamme tulisijojenne hormit, tarkistamme tulisijojen kunnon ja viemme samalla pesän tuhkatkin pois. Saamme näin varmistettua savun hyvän kulun, paloturvallisuuden sekä lämpötehokkuuden.
Tulisijan ja hormin pintoihin kerääntyvä noki estää tulisijan lämpenemistä ja aiheuttaa palovaaran. Asunnon omistaja on vastuussa tulisijojen kunnosta ja huollosta. Tulisijojen nuohous tulee tehdä asuintaloissa kerran vuodessa ja vapaa-ajan taloissa kerran kolmessa vuodessa. Kuitti tekemästämme työstä toimii nuohoustodistuksena.

Nuohouksen historian havinaa.
Tavallisessa arjessa tulisijat ovat Suomessa ensin olleet nuotioita. Sitten on tehty katto päälle ja seiniä ja seiniin reikiä. Savupirttejä oli Suomessa pitkään käytössä. Olavinlinna on myös ollut yksi iso savupiippu. Savun on suunniteltu kulkevan penkkien alla. Jossain vaiheessa ruvettiin muuramaan kiviä tulisijan ympärille. Savu ohjattiin menemään alhaalta ylöspäin Hormia pitkin. Edelleen on perinneleivinuuneja, joiden päälle rengit ja piiat mahtuivat nukkumaan.
Nykyiset takat toimivat vastavirtaperiaattella, jossa savu törmää vasten tulisijan kattoa, pakotetaan tippumaan alas ja vasta sitten pääsee lähtemään hormissa ylöspäin. Sillä tavalla suurempi osa lämmöstä siirtyy hormin seinien kautta taloon. Periaate on keksitty hovin tilauksesta Ruotsissa 1600-1700 luvulla.
Italiassa järjestetään kerran vuodessa juhla nuohoojille, johon tulee osallistujia monesta maasta. Italiassa käytettiin aikaisemmin orpoja tai köyhiä pikkupoikia nuohoamisessa, kun ei oltu keskitty miten harja saadaan hormista ylös. Pikkupojat mahtuivat hormeihin ja monen elämä jäi lyhyeksi. Onneksi asiat ovat nyt paljon paremmin.