Tulisijan nuohous

Nuohoamme tulisijasi huolellisesti ja siististi vuosikymmenien ammattitaidolla. Ammattitaitoamme kuvastaa nuohoojamestariemme toimiminen myös nuohouskouluttajina. Nuohoamme yksityiskoteja ja taloyhtiöitä Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla sekä muualla pyynnöstä.

Varaa aika tulisijojen nuohoukseen:

Meiltä saat aina asiantuntevaa palvelua

Puhdistamme tulisijojenne hormit ja tarkistamme tulisijojen kunnon. Saamme näin varmistettua savun hyvän kulun, paloturvallisuuden sekä lämpötehokkuuden.

Rakennuksen omistajalla on pelastuslain mukaan velvollisuus huolehtia säännöllisesti nuohouksesta: ympärivuotisessa käytössä olevissa asunnoissa vähintään vuoden välein ja vapaa-ajan asunnoissa kolmen vuoden välein. Jako vakituisen ja vapaa-ajan asumisen välillä ei tässä tarkoita rakennuksen käyttötarkoitusta, vaan asumisen määrää. Jokaisesta nuohouksesta laadimme asianmukaisen nuohoustodistuksen.

 ”Nuohoamme yli kymmenen tuhatta savupiippua vuosittain. Joulukuussa 2019 nuohosimme poikkeuksellisen kohteen, Hämeenlinnan leivinuunit. Kuusi leivinuunia ovat olleet aikaisemmin käytöllä päivittäin leipien paistamisessa, mutta nykyisin pois käytöstä. Tulipesät ovat pyöreitä halkaisijaltaan 3 metriä. Leipiä on paistettu ainakin koko linnan väelle, mutta ehkä suuremmallekin alueelle. Nuohoojat ovat joutuneet ennen tekemään paljon töitä. Nuohouksen lisäksi nuohoojat olivat myös pyövelin apulaisia. Leivinuunit haluttiin nuohota, jotta tiedettäisiin voiko niitä käyttää. Totesimme tulisijat turvallisiksi. Piippuihin on jälkeenpäin rakennettu piipunhatut, joten ne ovat olleet sateelta suojassa vaikka niitä ei ole päivittäin lämmitettykään.”

 Jukka Matero, Camini Oy

Nuohouksen historian havinaa.

Hormeja on nuohottu jo Antiikin Roomassa. Monissa kylpylöissä oli keskuslämmitys ja ikuinen tuli. Savu on kierrellyt lattioiden alla. Sotavangeiksi jääneet orjat ovat hoitaneet hormien harjaamisen. Tapaturmia on sattunut, mutta se on hyväksytty osaksi toimintaa.

Tavallisessa arjessa tulisijat ovat Suomessa ensin olleet nuotioita. Sitten on tehty katto päälle ja seiniä ja seiniin reikiä. Savupirttejä oli Suomessa pitkään käytössä. Olavinlinna on myös ollut yksi iso savupiippu. Savun on suunniteltu kulkevan penkkien alla. Jossain vaiheessa ruvettiin muuramaan kiviä tulisijan ympärille. Savu ohjattiin menemään alhaalta ylöspäin Hormia pitkin. Edelleen on perinneleivinuuneja, joiden päälle rengit ja piiat mahtuivat nukkumaan.

Nykyiset takat toimivat vastavirtaperiaattella, jossa savu törmää vasten tulisijan kattoa, pakotetaan tippumaan alas ja vasta sitten pääsee lähtemään hormissa ylöspäin. Sillä tavalla suurempi osa lämmöstä siirtyy hormin seinien kautta taloon. Periaate on keksitty hovin tilauksesta Ruotsissa 1600-1700 luvulla.

Italiassa järjestetään kerran vuodessa juhla nuohoojille, johon tulee osallistujia monesta maasta. Italiassa käytettiin aikaisemmin orpoja tai köyhiä pikkupoikia nuohoamisessa, kun ei oltu keskitty miten harja saadaan hormista ylös. Pikkupojat mahtuivat hormeihin ja monen elämä jäi lyhyeksi. Onneksi asiat ovat nyt paljon paremmin.